HCH Modevakschool

Met één van deze cursussen kunt u uw hobby uitbreiden of er uw beroep van maken. Voor meer informatie kunt u aan de rechterzijde de link per onderdeel afzonderlijk aanklikken.

 • Woensdag morgen van 8.30 tot 10.30 uur de HCH modevakopleiding
 • Donderdag morgen van 8.30 tot 10.30 uur en 10.30 tot 12.30  HCH modevakopleiding

Opleidingen

Hieronder een overzicht van onze opleidingen.

De opleiding Costuumiere bestaat uit 5 delen:

 • Rokken
 • Broeken
 • Basispatronen
 • Mouwen en Kragen
 • Diversen

De kosten van de opleiding bedragen: € 70 per deel, voor Deel A en B. En slechts € 60 per deel voor Deel C, D en E.

Lesgeld
Lesgeld betaal je, naast de kosten van de opleiding, maandelijks aan de modevakschool.

Inschrijving

Bij inschrijving betaal je eenmalig een bedrag van € 30. Je ontvangt daarvoor een inschrijfpakket, met daarin onder andere: potlood en gum, een 4-kleuren balpen, een metermaatje op 1/4 schaal, een geo-driehoek, een set burmeister mallen, een lijmstift en een inleiding.

Materialen

Bij bestelling van Deel A ontvang je 1 lage ringband. En bij Deel B ontvang je 2 hoge ringbanden. De ringband voorzien van 5 tabbladen gebruik je om je tekeningen te bundelen. Een tweede ringband gebruik je voor het opbergen van de naaitechnieken. En de lage ringband neem je mee naar les. Ook ontvang je teken- en overtrekpapier en de stof en fournituren om alle werkstukken te maken.

Examen

Aan het eind van de gehele opleiding kun je examen doen. Hierna ben je gediplomeerd Costumière. Het examengeld bedraagt € 90. Dit is inclusief een gezellige, eenvoudige lunch. Het examen is niet verplicht.

Inhoud

In deze opleiding komen alle technieken aan bod die je leert in de cursus Couturetechnieken (ritsen, zakken, sluitingen, kragen en mouwen inzetten, etc.), en de theorieën die je bij Patroontekenen (ontwerpen, uittekenen en aanpassen, van allerlei kledingstukken) tegenkomt. Aan de hand van tekeningen, en vanzelfsprekend ook in de lessen, wordt alles je heel duidelijk uitgelegd.

We voorzien je van een uitgebreid inschrijfpakket. Dit bevat alle benodigde stoffen en fournituren. Je kunt dus direct aan de slag. En na de opleiding te hebben gevolgd, heb je een bijzonder mooi naslagwerk waarin je altijd alles terug kunt vinden.

De opleiding bestaat uit 5 delen:

 • Rokken
 • Broeken
 • Basispatronen
 • Mouwen en Kragen
 • Diversen

Deel A
In het eerste deel leer je het tekenen van heel veel verschillende rokken. Ook alle naaitechnieken die in al deze rokken voorkomen worden in dit boek beschreven en genaaid.

Deel B
In deel B leer je het tekenen van diverse broekrokken en heel veel broeken voor dames, heren en kinderen. In de afwisselende praktijklessen leer je alle voorkomende technieken te naaien die in een dames- heren- of kinderbroek gebruikt worden.

Deel C
In dit deel leer je het tekenen van blouses, japonnen, tunieks, overgooiers en overhemden enz. Je leert kragen opzetten en mouwen inzetten en afwerken met bijvoorbeeld een manchet. Ook de bijbehorende naaitechnieken worden weer geleerd.

Deel D
In deel D leer je het tekenen van alle soorten kragen en mouwen die je je maar kunt bedenken. Door al deze technieken leer je spelenderwijs het zelf ontwerpen van kleding. Je leert het inzetten van de mouw en het aannaaien van verschillende kragen. Ook leer je het innaaien van de voering.

Deel E
In deel E leer je niet dagelijkse kleding maken, zoals luxe lingerie en badkleding. Maar ook trainingspakken. In dit laatste deel behandelen we ook Textielwarenkennis, want het is belangrijk om te weten waar bepaalde stoffen van gemaakt worden en hoe je deze moet behandelen

Opleiding Couturentechnieken: 2 delen

Opleiding

De cursus volgen kost € 85 per deel, plus het lesgeld.

Je ontvangt onder andere: de lesmaterialen, teken- en overtrekpapier, een ringband waarin je alle tekeningen en werkstukken kunt opbergen, de stof en fournituren om alle werkstukken te maken.

Lesgeld

Lesgeld  betaal je maandelijks aan de modevakschool.

Inschrijving

Bij inschrijving voor deel 1 van de cursus betaal je eenmalig een bedrag van € 30. Hiervoor ontvang je een zeer compleet inschrijfpakket: een schaar, 1 klosje machinegaren, 1 klosje rijggaren, een doosje spelden, een doosje handnaainaalden, een centimeter, een krijtpotlood, een draaddoorhaler, een tornmesje, een mapje overtrekpapier en een inleiding.

Examen

Na afloop van de gehele cursus kun je examen doen. Het examengeld bedraagt € 90 en is inclusief eenvoudige lunch. Je ontvangt hierna een certificaat. Samen met het certificaat Patroontekenen geeft dit recht op het diploma Costumière. Het examen is niet verplicht. Indien je geen examen wilt doen kun je tegen betaling een verklaring aanvragen dat je de cursus gevolgd hebt. Je dient dan wel al het huiswerk ingestuurd te hebben.

De HCH cursus Zelf lingerie maken; “Momenten voor mij” bestaat uit 1 deel

Je ontvangt het teken- en overtrekpapier, het lesboek, en de showtassen om je tekeningen netjes in op te bergen. Ook ontvang je een potlood, gum, metermaatje en een 4-kleuren balpen, en een accessoirepakket met daarin al het materiaal voor het vervaardigen van 1 beha en 2 slips.

Opleiding
Bij een modevakschool de opleiding Zelf lingerie maken volgen kost € 70, plus het lesgeld.

Lesgeld

Lesgeld betaal je maandelijks aan de modevakschool.

Examen

Aan het eind van de gehele opleiding kun je examen doen. Het is een officiële opleiding, en daarmee ontvang je dan ook een waardevol diploma. Net als bij de andere HCH MODINT branche-erkende opleidingen. Het examengeld bedraagt € 90. Het examen is niet verplicht.

Opleiding Patroontekenen

Op locatie de cursus volgen kost € 65 per deel, plus het lesgeld.

Je ontvangt onder andere: de lesboeken of -mappen, het teken- en overtrekpapier, en een hoge ringband met 5 tabbladen, waarin je alle tekeningen en werkstukken kunt opbergen.

Lesgeld

Lesgeld  betaal je maandelijks aan de modevakschool.

Inschrijving

Bij inschrijving voor deel 1 van de cursus betaal je eenmalig een bedrag van € 30. Hiervoor ontvang je een compleet inschrijfpakket: potlood en gum, een geo-driehoek, een 4-kleurenbalpen, een metermaatje op ¼ schaal, een set burmeister mallen, een lijmstift en een inleiding.

Examen

Na afloop van de gehele cursus kun je examen doen. Het examengeld bedraagt € 90. Je ontvangt hierna een certificaat. Samen met het certificaat Couturetechnieken geeft dit recht op het diploma Costumière. Het examen is niet verplicht. Indien je geen examen wilt doen kun je tegen betaling een verklaring aanvragen dat je de cursus gevolgd hebt. Je dient dan wel al het huiswerk ingestuurd te hebben.

Deel 1
Deel 1 van de cursus patroontekenen is een compleet cursuspakket waarin je allerlei soorten rokken leert tekenen. Voor dames, kleine meisjes en tieners. Na deze cursus kun je elk model rok ontwerpen en uittekenen en deze ontwerpen steeds veranderen naar je eigen wensen.

Deel 2
In het tweede deel leer je broeken tekenen voor dames, kinderen en heren. Tevens leer je modellen ontwerpen en toepassen op pantalons, jeansbroeken, joggingbroeken, bermuda’s en korte broeken. Na afloop van deze cursus kun je voor elke broek die je ziet, ongeacht of deze voor een vrouw of man, groot of klein is, een passend patroon ontwerpen en maken.

Deel 3
In deel 3 leer je blouses en jurken voor dames en meisjes te tekenen. En om overhemden of tunieken voor heren en jongens  uit te tekenen. Na deze cursus kun je alle modellen ontwerpen en tekenen die je je kunt bedenken. Ook leer je het modelleren en tailleren van de patronen.

Deel 4
Tijdens patroontekenen deel 4 leer je het ontwerpen en tekenen van heel veel verschillende mouwen en kragen voor kleding voor dames, heren en kinderen. Dit gedeelte zorgt er voor dat je altijd aparte ontwerpen kunt maken om je te onderscheiden van de dagelijkse ontwerpen. Om aan dit cursusdeel te beginnen moet je nadrukkelijk wel reeds deel 3 hebben gevolgd.

Deel 5
In het laatste deel van de serie patroontekenen leer je het tekenen en ontwerpen van nachtkleding, lingerie en vrijetijdskleding voor dames, heren en kinderen. Na deze cursus kun je bijvoorbeeld badkleding en joggingpakken tekenen, en je uitleven op niet alledaagse kleding. Om aan dit deel te beginnen moet je deel 3 en deel 4 hebben gevolgd.

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over de modevakschool HCH?
Neem dan contact met ons op of schrijf u in!